výměna plynových kotlů

Evropská komise odhaduje, že v EU bude potřeba vyměnit 30 milionů plynových kotlů, pokud budeme chtít (v domácnostech) přestat topit ruským plynem. Takové množství nelze vyměnit okamžitě, ale musíme stihnout do další zimy. Ideální by bylo snížit odběry energie (zateplení, šetření), zavést dotace na výměnu plynových kotlů za energeticky úsporná zařízení – tepelná čerpadla a fotovoltaické panely, zateplení, kogenerace atd.  Času je málo a úkol to je gigantický. Ale na Ukrajině se občané (pod ruskou palbou) také neptají, jestli to stihnou do zimy. Prostě konají, co považují za důležité. A důležité pro Evropu je přestat financovat ruskou válku kupováním ruského plynu a nenechat se Kremlem vydírat.

Výhodou je, že u nás (i V Evropě) existuje řada specializovaných firem, které tepelná čerpadla vyrábějí , FVE montují, zateplují atd. Směrování dotací i na urychlenou náhradou plynových topení by česká vláda podpořila nejen občany dotacemi, ale i český průmysl.

Výrobcům plynových kotlů samozřejmě vznikne problém, ale jen dočasný. Tem kdo umí vyrobit plynový kotel, může stejně tak začít s produkcí tepelných čerpadel. Fotovoltaické panely na domech zase posílí energetikou bezpečnost tím, že mohou vyrábět elektřinu ostrovním způsobem. Tím udrží v provozu například internetové spojení, rádio, čerpadla vody, lednice, mrazáky atd.

Škoda jen, že předchozí Babišova vláda zaspala s energetickou koncepcí. O koncepci nové vlády začněme psát, jakmile uplyne sto dnů hájení. To už bude za týden. Dopředu jen říkám, že pomalá a hodně drahá výstavba jaderných bloků je z hlediska konfliktu na Ukrajině nevýznamným řešením.

LID 22.3.2022

analytik Radim Dohnal pro ČTK:  Vyhlášení tendru na Dukovany je zatím největší chybou současné vlády

ČTK experti:  Energetika v ČR potřebuje rozvoj obnovitelných zdrojů i jádro

ČTK    Větší využití vodíku sníží energetickou závislost na Rusku, míní ministři

 

, , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika